31.01.2015

malinowy ekler



Słodkie życie.


przepis na cztery -  sześć porcji



CIASTO PARZONE


1/2 szklanki wody

1/4 kostki masła
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli





Masło rozpuścić w gotującej się na średnim ogniu wodzie następnie wsypać przesianą mąkę z solą i energicznie mieszać (ciągle trzymając na palniku) drewnianą łyżką aż składniki się połączą w jedną całość i będą odchodzić od ścianek garnka . Odstawić do wystygnięcia.

Gdy ciasto całkowicie wystygnie wbijać po jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Wlać do rękawa cukierniczego i wyciskać eklerki , układać w dolnej części piekarnika i skropić je delikatnie zimną wodą piec w temp. 200 stopni 25-30 minut .Odstawić do wystygnięcia.









KREM MALINOWY


1 szklanka malin - mogą być mrożone

3 łyżki cukru pudru
100 gram serka mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wrzątku

Maliny blendujemy , jeżeli są mrożone to najpierw należy je odmrozić . Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody - mieszamy dokładnie by nie było grudek ,odstawiamy na pięć minut do przestygnięcia , następnie do malin dodajemy cukier puder , serek mascarpone oraz żelatynę i razem łączymy składniki mikserem . Nakładamy na wcześniej upieczone i  przekrojone wzdłuż ciastko parzone.









JADALNA ZIEMIA


inspiracja KLIK


przepis na około 10 - 15 ciastek


60 gram masła 

3 łyżki cukru pudru
60 gram mąki pszennej
15 gram gorzkiego kakao
pół laski wanilii

Wszystkie składniki należy połączyć i włożyć wyrobione ciasto do lodówki na około 20 minut .Z ciasta formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia. Odstawić do wystygnięcia , następnie pokruszyć rękoma.


* przed dodaniem kakao do ciasta oderwałam kawałek by przygotować maślane ciasteczko na eklerze dodając łyżeczkę startej skórki z cytryny  , ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy szklanką kółko pieczemy razem z ciastkami na jadalną ziemię , po wyciągnięciu z piekarnika położyć ciastko na formę wałka - może to być położona bokiem szklanka lub wałek , należy bardzo delikatnie to zrobić ponieważ ciastko może pęknąć , proponuje zrobić kilka ;)









KREM SZAFRANOWY 

50 ml śmietany kremówki
szczypta szafranu
2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem,pod koniec dodać szafran, wyłożyć na maślane ciastko na eklerze.




MUS MANGO



Jedną puszkę mango  należy zblendować bez syropu . Wyłożyć  dekoracyjnie na talerz.









SZKŁO KARMELOWE

3 łyżki cukru rozpuścić na patelni do uzyskania karmelu , odstawić z palnika na kilka minut , jak zacznie zastygać wylać na papier dopieczenia i zaczekać aż stwardnieje - połamać według uznania.










DODATKOWO DO DEKORACJI

kilka malin
kawałek czekolady gorzkiej - do dekoracji talerza i zrobienia kropek na kremie malinowym
listek bazylii 









Smacznego:)



30.01.2015

aromatyczna pierś z kurczaka



Imbirowy staw.


przepis na dwie porcje

200 gram piersi z kurczaka
3 ugotowane marchewki
2 łyżki śmietany kremówki
pół awokado
2 ząbki wyciśniętego czosnku
1 łyżka startego imbiru
4 łyżki startego na drobnych oczkach parmezanu
1 łyżeczka chili w płatkach
1 łyżeczka suszonego oregano 
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
kilka kropel barwnika spożywczego zielonego

DODATKOWO

kiełki sałaty - tutaj dowolny wybór
zielona część pora
5 malin -mogą być mrożone
1 korzeń pietruszki
1 cebula
1 łyżka oliwy







Piersi z kurczaka marynujemy w oliwie , chili , oregano oraz soli kilka godzin . Grillujemy około 3 minut z każdej strony przed samym podaniem  następnie odstawiamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na 3 minuty by odpoczęły .






MUS Z MARCHEWKI

Ugotowane marchewki blendujemy na koniec dodając śmietanę kremówkę oraz imbir i sól . Podgrzewamy mus i podajemy układając na nim mięso .

MUS Z AWOKADO

Awokado blendujemy dodając do niego kilka kropel barwnika spożywczego ,  czosnek oraz sól i pieprz .







CHIPS Z PARMEZANU

Na jeden chips wysypujemy dwie łyżki parmezanu na rozgrzaną suchą patelnie w kształcie koła i czekamy aż się zacznie rozpuszczać , gdy się rozpuści i zacznie leciutko brązowieć od spodu to  zrobić malutką dziurkę łyżeczką i zdjąć patelnie z palnika i zostawić na jedną minutę następnie delikatnie podważać łopatką drewnianą by zdjąć chips i odłożyć go by przestygł.

MUS Z MALIN

Maliny blendujemy i rysujemy na talerzu np cieniutkim patyczkiem dekoracyjne mazy.

CEBULA 

Cebulę obieramy i kroimy podłużnie  na pół , rozdzielamy cebulę na pojedyncze liście, smarujemy oliwą i grillujemy aż uzyskamy odpowiadający nam kolor . Układamy na mus z awokado.

KORZEŃ PIETRUSZKI

Pietruszkę obieramy i wycinamy wzdłuż obieraczką cienkie paski , smarujemy je oliwą i grillujemy na lekko brązowy kolor aż zmiękną - trzeba uważać by nie za długo grillować  by nie wyschła by można było zwinąć ja w rulon.

POR

Kroimy wzdłuż w bardzo cieniutkie  paseczki i dekorujemy potrawę.

KIEŁKI

Odcinamy kilka kiełków nożyczkami i dekorujemy.




Smacznego :)

zupa krem z pieczarek




Interesujące smaki.

przepis na trzy - cztery porcje


1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
250 gram pieczarek
2 cebule
natka pietruszki
4-5 ziemniaków
1 łyżka oliwy do usmażenia pieczarek i cebuli
sól i pieprz do smaku

SZASZŁYK

300 gram piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki chilli w proszku - tu w zależności jaką ostrość oczekujemy
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oliwy
sól

DODATKOWO

4 ugotowane marchewki
4 łyżki jogurtu naturalnego




Piersi z kurczaka kroimy w mniejsze kwadraty i marynujemy w przyprawach i oliwie przez kilka godzin. Nabijamy na patyk do szaszłyków i  grillujemy przed samym podaniem z każdej strony po 2 minuty ( z czterech stron).
Do gotującego się wywaru dodajemy ziemniaki oraz pokrojone - według uznania pieczarki usmażone na brązowy kolor razem z cebulą pokrojoną w kostkę . Gotujemy do miękkości , na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki oraz przyprawy , blendujemy i podajemy razem z jogurtem oraz szaszłykiem.

*JAK ZROBIĆ WZÓR NA ZUPIE

ugotowana wcześniej marchewkę blendujemy i robimy paski wyciskając marchewkę np z woreczka z małą dziurką , tak samo wyciskamy jogurt poziomo ,następnie patyczkiem do szaszłyka robimy paski pionowe bez odrywania .








Smacznego :)

21.01.2015

sałatka ze szparagówką na ciepło



jesienny powiew wiosny.



idealna jako dodatek lub główne danie

przepis na dwie porcje

200 gram ugotowanej fasolki szparagowej - może być mrożona
1 mała cebula pokrojona w piórka 
50 gram boczku wędzonego - pokrojonego w paski
5 sztuk moreli suszonych  - również pokrojone w paski
1 chili pokrojone
garść prażonego na suchej patelni sezamu razem z siemieniem lnianym
kromka chleba na grzanki
1 łyżka oliwy
3 ząbki czosnku - zgniecionego
sól do smaku








Cebule i boczek smażymy na oliwie na brązowy kolor następnie dodajemy fasolkę , morele , chili oraz czosnek i chwilę podsmażamy łącząc wszystkie składniki  ,na koniec dodajemy grzanki  które grillowaliśmy  wcześniej albo podpiekamy w piekarniku  w temp. 180 stopni około 5-8 minut - należy pilnować by uzyskać idealne jakie chcemy następnie sałatkę  doprawiamy do smaku i serwujemy.









Smacznego :)





15.01.2015

jagnięcina po marokańsku





sycąca wiosna ... aromatyczną zimą 


przepis na dwie - trzy porcje

500 gram udźca z jagnięciny
3 marchewki - pokrojone w większe kawałki
garść suszonych moreli
garść świeżych lub suszonych daktyli
garść rodzynek
3 cebule - pokrojone w cząstki
5 ząbków czosnku - zgniecionych
3 chili
1 łyżka startego imbiru
1 puszka śliwkowych pomidorów
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżka soli 
2 łyżki oliwy







DODATKOWO

200 gram ugotowanego kuskusu
łyżka posiekanej natki  pietruszki lub kolendry
łyżka jogurtu naturalnego







Mięso z jagnięciny kroimy na większe kawałki i smażymy je na oliwie do uzyskania brązowego koloru razem z cebulą , następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego albo blaszki i łączymy ze wszystkimi wymienionymi składnikami i przyprawami - przykrywamy i pieczemy około godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni . Podawać z kuskusem i jogurtem naturalnym. 








Smacznego :)







pasta jajeczna z pieczarkami



jajeczna rewolucja.


przepis na jedną porcję .

2 jajka ugotowane na twardo
3 pieczarki pokrojone w plastry 
pół małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
1 łyżka majonezu
mała łyżeczka oliwy do smażenia pieczarek i cebuli
1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
sól i pieprz do smaku







DODATKOWO

2 kromki grillowanego chleba pszennego
mix sałat 












Pieczarki smażymy razem z cebulą następnie kroimy je drobno zostawiając kilka plasterków do dekoracji kanapki. Jajka gnieciemy widelcem  dodajemy pieczarki z cebulą oraz majonez i przyprawy mieszamy by połączyć składniki . Układamy na grillowanej kanapce razem z mixem sałat i resztą pieczarek .





Smacznego :)


13.01.2015

lasagne z ravioli



lasagna z niespodzianką.



przepis na pięć-sześć porcji

blacha do pieczenia 24x34 cm


600 gram ravioli z nadzieniem - tutaj włoska kiełbasa w pikantnym sosie arrabiata
500 gram wędzonego boczku - zmielonego na grubych oczkach
3 cebule
5-6 ząbków czosnku
2 puszki pomidorów - zblendowanych
sos beszamelowy
100 gram startego sera żółtego lub sera mozzarella
kilka gałązek rozmaryny
1 garść świeżego tymianku
sól , cukier i pieprz do smaku








SOS BESZAMELOWY

500 ml mleka
2 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
sól ,pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

 Masło rozpuścić na małym ogniu w rondlu następnie wsypać mąkę i mieszać rózgą żeby nie zrobiły się grudki i zasmażać do bardzo jasnego brązowego koloru . Dolać mleko i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia - gotować około 2 minut - ciągle mieszając ponieważ beszamel lubi się przypalać . Zdjąć z ognia i doprawić do smaku.





SOS POMIDOROWY

Cebulę pokroić w piórka i smażyć na złoty kolor następnie dodać pomidory oraz przyprawy - chwile dusić na wolnym ogniu. Jeżeli boczek jest słony można pominąć w sosie pomidorowym sól.








LASAGNE

Boczek smażymy razem z cebulą pokrojoną w grubą kostkę - odstawiamy .
Na blaszkę wylewamy 1/3  sosu beszamelowego i rozsmarowujemy łyżka po całej powierzchni  następnie posypujemy 1/3 częścią sera i układamy połowe  ravioli - ja ich wcześniej nie gotowałam ponieważ czas gotowania to tylko 5 minut , na to wylewamy połowę sosu pomidorowego na to połowa boczku - i następnie sos beszamelowy i kolejne składniki w takiej kolejności jak wcześniej na samą górę dajemy trzecią część sosu beszamelowego i sera . Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z termoobiegiem na 60 minut , 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy folię i dopiekamy bez .






Smacznego :)




12.01.2015

kanapka z jagnięcym stekiem




Jagnięcina z groszkiem .

przepis na jedną porcję

100 gram udźca jagnięcego bez kości
100 gram ugotowanego groszku zielonego
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
papryka mielona
kolendra mielona
cynamon mielony
sól 
pieprz
kromka grillowanego chleba pszennego

DODATKOWO

mix sałat
vinegrette  musztardowo-miodowy do sałaty









Jagnięcinę marynujemy w oliwie ,papryce , kolendrze , cynamonie , soli i pieprzu kilka godzin . Groszek zgniatamy widelcem , dodajemy czosnek ,sól ,pieprz i łyżkę oliwy nastepnie mieszamy by połączyć składniki . Stek jagnięcy grillujemy na rozgrzanym grillu około 2-3 minut z każdej strony - zależnie od stopnia wysmażenia jaki chcecie osiągnąć . Na ciepła grillowana kromkę chleba smarujemy pastą z groszku następnie układamy pokrojony w cienkie plastry stek . Podajemy z mixem sałat polanymi ulubionym sosem .








Smacznego:)


8.01.2015

kotlety rybne mielone







Łosoś i jajeczko z brzuszkiem .

przepis na cztery porcje.


NA KOTLETY RYBNE

200 gram zmielonego świeżego łososia
100 gram zmielonego wędzonego boczku
1 cebula zmielona
3 ząbki czosnku zmielonego
1/2 namoczonej w mleku - wycisnietej i zmielonej kajzerki
soli odrobina bo boczek jest słony - w zasadzie można ominąć
pieprz do smaku
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia kotletów
oliwa do smażenia kotletów

Z ryby , mięsa , cebuli , czosnku , kajzerki , przypraw i jajka wyrabiamy jednolitą masę , formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu z obydwu stron.









KOPERKOWY SOS HOLENDERSKI

100 gram masła
3 żółtka 
3 łyżki białego wina wytrawnego - można zamienić go na sok z cytryny
sól i pieprz biały do smaku 
2 łyżki soku z koperku lub drobno posiekany koperek

Masło rozpuścić na wolnym ogniu , następnie żółtka ubić  na parze z winem lub sokiem z cytryny oraz z sokiem z koperku aż będą puszyste. Powoli, porcjami dodawać gorące masło, cały czas ubijając. Uzyskany sos powinien mieć kremową konsystencję.







Ćwikła z buraczków

2 średnie ugotowane buraki
3 łyżki świeżo startego chrzanu lub ze słoika
1 łyżka soku z cytryny
sól , pieprz i cukier do smaku

Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach , dodać chrzan oraz przyprawy - dokładnie wymieszać do połączenia składników .






DODATKOWO

jajka sadzone  - po jednym na każdy kotlet (według uznania)
kilka sztuk cebulki marynowanej
pieprz gruboziarnisty

Kotlety rybne układamy na ćwiłę  następnie polewamy je sosem holenderskim na sos kładziemy jajko sadzone i wszystko posypujemy pieprzem. Obok układamy pokrojone cebulki .








Smacznego :)